Foto på en Iphone 4
Ladda ner appen i din mobiltelefon

Tillgänglig bio – så funkar det

Svenska Filminstitutet har på uppdrag av regeringen tagit fram en digital lösning som gör att bland annat personer med synnedsättning och dyslexi kan ta del av film på bio och i andra visningsfönster. Uppfinningen är den första i världen som gör det möjligt att lyssna på ljudspår för syntolkning och uppläst svensk text i egna hörlurar via en smart telefon. Ljudet blir automatiskt synkroniserad med filmens ljud.

Den nya tekniken gör att alla kan se de filmer som finns syntolkade var och när man själv vill, på vilken biograf som helst i landet, hemma framför tv:n eller datorn. Drygt 40 filmer kommer bli syntolkade varje år. Det betyder att utbudet för personer som behöver syntolkning eller uppläst textremsa ökar stort. 

Läs mer om tillgänglig bio här: www.sfi.se

Guide till hur du laddar ned, installerar och använder applikationerna som ger syntolkning och/eller talad textremsa, finns nedan och som word-fil under relaterade länkar. 

Steg 1 (Internetuppkoppling behövs)
1. Du behöver en smart mobiltelefon (iPhone eller Android) med tillhörande hörlurar.
2. Se till att operativsystemet i din smarta mobiltelefon är uppdaterad till den senaste versionen.Gå in i telefonens inställningar och leta efter programvaruuppdatering.
3. Ladda ner en av följande fem applikationer via App Store (för iPhone) eller Google Play (för Android):

MovieTalk,
länk för Iphone 
länk för Android

SubTalk, 
länk för Iphone

VoiceVision,
Länk för Iphone

BioPlay,
länk för Iphone

Du hittar applikationerna via sökrutan, skriv in namnet på applikationen eller sökorden syntolkning, uppläst text, tillgänglig bio eller tillgänglig film.

Steg 2 (Internetuppkoppling behövs)
1. Öppna den nedladdade applikationen.
2. Leta fram/sök filmen i listan över tillgängliga filmer som finns i applikationen. Alla applikationer är olika men många har valt att lägga filmlistan under flik/knapp ”Alla filmer”, ”Sök film”, ”Hitta film” eller bara ”Sök”.
3. Ladda ner filmens ljudpaket för BIO genom att välja knapp eller pil som heter ”Ladda ner” eller ”Hämta”.

Steg 3: I biosalongen, framför tv eller dator 
1. Filmens ljudpaket som laddats ner kan hittas i flik/lista som heter ”Nedladdat” eller ”Mina filmer” i applikationerna.Klicka på ljudpaketet för att förbereda uppspelning.
2. Välj om du vill lyssna på syntolkning, uppläst text eller båda samtidigt.
3. Ställ in telefonen på Flygplansläge för att telefonen inte ska kunna ringa och störa andra i publiken.
4. Starta uppspelningen genom att klicka på startknapp som illustreras med en pil eller heter ”Starta uppspelning” eller ”Starta”.

För att stoppa uppspelning klicka på stoppknapp som illustreras som en fyrkant eller heter ”Stoppa uppspelning” eller ”Stoppa”.

Lycka till, hoppas du får en trevlig filmupplevelse!