Stora utmaningar kring synhjälpmedel
-Frågan om hjälpmedel kan inte frikopplas från behovet av rehabilitering, utbildning och service. Det säger Kerstin Rydell, som arbetat med hjälpmedelsfrågorna i många år på distriktets kansli och nu går i pension.
Hon lämnar över kunskaper och kontakter till Lennart Karlsson som från och med nu som ombudsman driver distriktets linje gentemot politiker och syn- och hjälpmedelscentraler.
-Utvecklingen har tagit två steg fram och ett tillbaka, säger Kerstin Rydell när hon sammanfattar de senaste åren. Ett exempel på det senare är att syncentralen inte längre får skriva ut hjälpmedel för fritidsaktiviteter, något som strider mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
-Något vi har lyckats med i vårt påverkansarbete är att barn i förskoleåldern nu får punktskriftsmaskiner. En stor positiv förändring är också alla nya hjälpmedel som är en följd av datoriseringen av samhället, säger Kerstin Rydell.
Att Hjälpmedelscentralen har tagit över hjälpmedelsverksamheten från Syncentralen har både för- och nackdelar. Syncentralen har kunnat koncentrera sig på rehabilitering, men Hjälpmedelscentralen har inte hittat sin roll i förhållande till Syncentralen.
-Det är fortfarande oklart vem som har ansvar för utbildning på hjälpmedlen, säger Lennart Karlsson
-När det gälle datorhjälpmedel är det idag lätt att hamna mellan stolarna. Olika personer har som uppgift att installera själva datorn och att installera utrustningen som gör den tillgänglig. Det kan leda till långa väntetider, uppemot ett halvår, innan datorn är användbar och innan utbildningen kan komma igång.
-Det är viktigt att arbeta för mer resurser till den utbildningsverksamhet inom data och smarta mobiltelefoner som bedrivs på Syncentralen. Det är också viktigt att denna angelägna verksamhet inte tränger undan annat som Syncentralen måste erbjuda, som träning i mobility, säger Kerstin Rydell.
Hoppfullt är att på distriktets debatt inför valet så var politiker från båda blocken positiva till att öka anslagen till Syncentralen för att möta behovet av datautbildning. En generell erfarenhet har dock varit att politiker är positiva i samband med möten men att det sedan inte händer så mycket.
Efter årsskiftet flyttar Syncentralens två avdelningar till en gemensam lokal på Kungsholmen.
-Det kan bli rörigt i övergången, men på sikt tror vi att detta är positivt, säger Kerstin Rydell.
-Det behövs förändring. En av de saker vi kommer att arbeta för är en långsiktig utvecklingsplan för synrehabiliteringen, säger Lennart Karlsson.