Regeringen inför vaccinationsbevis från 1 december

Från och med 1 december införs krav på att man har ett covidbevis när man deltar i allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar för fler än 100 personer. Det berör till exempel teatrar, konserter och idrottsevenemang – för personer över 18 år.

- Vi vill påminna alla som planerar att delta i våra framtida aktiviteter, exempelvis syntolkad bio eller teater, om de nya kraven. Det är viktigt att alla som är vaccinerade och som vill delta skaffar sig ett covidbevis så det inte uppstår problem, säger Ulrica Blomqvist, kanslichef SRF Stockholm Gotland.

Anledningen till införandet av covidbevis är risken för ökad smittspridning i Sverige. Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter, samlas ofta många människor. Som vaccinationsbevis används de Covidbevis som visar att man är vaccinerad och som utfärdas av E-hälsomyndigheten.

Fakta om covidbevis 
På E-hälsomyndighetens webbplats covidbevis.se kan du ladda ner ditt covidbevis. Det går även att skriva ut och spara det på papper.Covidbeviset är giltigt i 90 dagar från att det hämtas ut. Därefter behöver beviset hämtas igen från webbplatsen covidbevis.se

För att få ut covidbeviset krävs något av följande:
Bank-id (utgiven av bankerna)
Freja e-id Plus (utgiven av Freja eID Group AB)
AB Svenska Pass (utgiven av Skatteverket).