Låt behovet, inte åldern, styra glasögonbidraget till barn
Förslaget till nya glasögonbidrag i Stockholms län lever inte upp till principen om att hälso- och sjukvård ska ges efter behov. Det skriver SRF-distriktets vice ordförande Karin Hjalmarson och Anna Lundvall, överläkare och docent vid Sankt Eriks Ögonsjukhus i ett brev till landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd.
Den 19 april ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut om bidrag för glasögon och kontaktlinser till barn och unga i länet. Sankt Eriks Ögonsjukhus och Synskadades Riksförbund ser brister i beslutsunderlaget. Det man saknar är medicinska överväganden och en bedömning om vad som är bäst för barnen.
I mars började en ny lag gälla som ger barn mellan 8 och 19 år rätt till glasögonbidrag på upp till 800 kronor. Det är denna lag landstinget nu anpassar sig till. Sedan några år får barn upp till 7 år ett glasögonbidrag från landstinget på 500 kronor, ett bidrag som föreslås ligga kvar på samma nivå även i framtiden. Effekten blir att glasögonbidraget kommer att variera beroende på barnets ålder.
Det finns, skriver SRF-distriktet och Anna Lundvall från Sankt Eriks Ögonsjukhus, inget medicinskt stöd för att glasögonbidragen för yngre barn ska vara lägre än för äldre barn. Ur medicinsk synpunkt händer det mer med ögat när barnen är små. Hjärnan och ögat fortsätter att utvecklas fram till ungefär åtta års ålder. Glasögon behöver därför bytas oftare för att yngre barn ska ha en god synkorrigering.
I familjer med flera barn som behöver korrigering för synfel kan kostnaderna för byte av glasögon bli kännbara. SRF och Anna Lundvall föreslår därför att glasögon till barn under 8 år, efter förskrivning från läkare, ska vara kostnadsfria.