Kamp för rättigheter
- Jag är ganska unik i att ha fått rätt och det gör mig förbannad, säger Per Karlström som vann över kommunen i domstol och fick tillbaka rätten till ledsagning.
Det har blivit svårare för personer med synnedsättning att få stöd enligt LSS, lagen om stöd och service. Det har också blivit svårare att få andra typer av stöd, såsom färdtjänst. Därför har SRF-distriktet tagit initiativ till Rättighetsgruppen, som ska bistå medlemmar när det gäller att ansöka om olika typer av stöd och att överklaga beslut.
- Hade jag vetat hur jag skulle söka, så skulle jag gjort på ett helt annat sätt, säger Per Karlström, som sitter i Rättighetsgruppen.
- Jag gjorde hur många fel som helst. Om man söker på rätt sätt kan man undvika att hamna i en domstolssituation.
Rättighetsgruppen består idag av ett tiotal ideellt arbetande personer och är ett samarbete med SRF Stockholm och Dövblindas förening i länet. Man har stöttat en mindre grupp personer, varav hälften fått rätt i domstol. Inom kort kommer gruppen att söka pengar från allmänna arvsfonden till ett större projekt, där avlönade jurister ska bistå distriktets och Dövblindas förenings medlemmar. Tanken är att den verksamheten ska komma igång under våren 2016.
- Vi ska hjälpa människor att söka, få och behålla ledsagning, färdtjänst och andra rättigheter som kommun och landsting ansvarar för. Vi kommer inte att arbeta med rättigheter som staten ansvarar för, vi behöver begränsa oss, säger Per Karlström.
- Vi håller på och bygger upp verksamheten och behöver råd och synpunkter från medlemmar som fått avslag eller överklagat beslut. Vi behöver veta vilket sorts stöd som efterfrågas.
Om du vill höra av dig till Rättighetsgruppen så ringer du Magnus Lindmark på 08-462 45 18.
Per Karlström tips till dig som söker stöd från kommunen:
- Om du söker LSS, tacka nej till erbjudanden om att istället få stöd enligt Socialtjänstlagen.
- Tacka nej till att bli intervjuad av biståndshandläggare i ditt eget hem. Där framstår du som mindre synskadad än i en främmande miljö.
- Var noga med att läsa dokument och korrigera felaktigheter. Påpeka att ditt problem är att inte kunna läsa och hitta. Och att det är ett tillräckligt stort problem.
- Ha mycket kontakt med tjänstemän, politiker och inte mint domstolen. När ditt ärende kommer till domstol så är det bra att de redan vet vem du är.