Påskägg

Fem goda saker i påskägget

Många lägger godsaker i påskägget. Vi väljer att lägga några ”goda saker” i vårt virtuella ägg. Det är fem förbättringar för personer med synnedsättning som vi jobbar extra med i år.

Karamell 1 - Plattformsdörrar

Vi vill att landstinget tar beslut om att bygga plattformsbarriärer i tunnelbanan, med dörrar som öppnas när tågen kommer in. Då skulle tunnelbanan bli säkrare och mer användbar för många, inte minst för synskadade. Alltfler delar vår uppfattning, även SL:s utredare som kommit fram till att det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att satsa på plattformsdörrar. Det som saknas är politiska beslut. Beslut som både kan rädda liv och spara samhällets resurser.

Karamell 2 - Väl fungerande ledsagning på sjukhus

: Att man ska få hjälp att hitta rätt vid sjukhusbesök kan låta som en självklarhet. Men så är det tyvärr inte. Det finns idag inget enhetligt system för länets vårdinrättningar, så att både patienter och den som besöker någon i vården kan få ledsagarhjälp när det behövs. I vissa fall litar sjukhusen till frivilliga från exempelvis Röda korset. Frivilliga kan inte vara på plats hela tiden. Vi vill att ansvaret för ledsagningen ska vara tydligt reglerad i avtalen med de som driver sjukhusen. Då kan synskadade och många andra få ledsagning, som säkert finns där när man behöver den.

Karamell 3 – Rehabilitering i världsklass

Vi har från SRF lanserat ett fempunktsprogram för att utveckla rehabiliteringen på syncentralen. Programmet har fått namnet ”En rehabilitering i världsklass. just nu pågår en upphandling av syncentralen i Stockholm. Vi arbetar för att så många som möjligt av våra förslag till förbättringar ska finnas med när framtiden för syncentralen bestäms. Vi vill att den som ska driva syncentralen i framtiden ska redovisa tydliga utvecklingsmål, så att stödet till dem som drabbas av en synnedsättning successivt förbättras.

4. Bättre resmöjligheter i färdtjänsten

Vi anser att synskadade som har behov av färdtjänst idag är missgynnade jämfört med andra resenärer i länet. Antalet resor är begränsade för de flesta färdtjänstresenärer. Sådana begränsningar finns inte om man t.ex. åker med kollektivtrafiken och använder SL:s månadskort. Därför försöker vi påverka den utredning som just nu pågår om framtidens färdtjänst. Vår uppfattning är att färdtjänsten ska bidra till ett mer jämlikt resande med resor efter behov även till synskadade färdtjänstkunder. Om kollektivtrafiken blir mer tillgänglig kommer fler att kunna använda den, det ser vi redan idag. Och genom att minska byråkratin kring tilldelning av färdtjänstresor, går det att få loss pengar till fler faktiska resor. Det blir alltså inte dyrare än nuvarande lösning.

Karamell 5 – Tillgång till digitala tjänster inom sjukvården         

Sjukvårdspolitikerna vill att vi ska utföra fler saker själva via internet. På så sätt ska pengarna räcka till mer sjukvård. Problemet är att en ganska stor grupp i samhället inte har tillgång till dator. Och även om man har det kan det vara svårt att använda olika tjänster via internet. Så är det för en ganska stor grupp av synskadade. Det måste alltså finnas alternativ. Alla kan inte använda datorn för att t.ex. läsa sin journal eller ta del av svar från en provtagning. Om vi inte får fram bra alternativ blir sjukvården ojämlik. Ett förslag som SRF driver är att man ska kunna ringa och få hjälp av en vårdlots. Vårdlotsen ska via telefon kunna hjälpa till att göra sådant andra gör via datorn. Landstinget har sagt att de ska utreda om det är möjligt.

Glad påsk!