blå tunnelbanevagn med anonyma resenärer som hastar förbi på perrongen

Automatiserade utrop i alla tunnelbanevagnar

Nu får alla tunnelbanevagnar automatiserade stationsutrop. Det har tidigare saknats i gamla tågvagnar, så kallade CX-vagnar. Ansvaret för utropen har hittills legat hos förarna och det har inte alltid fungerat som det ska, till stor förtret för många synskadade.

-Vi har påbörjat montage av den tekniska utrustningen i de gamla vagnarna och de första tågen med automatiska utrop kommer att rulla ut den 11 januari, säger Dag Lokrantz-Bernitz, trafikområdeschef på företaget MTR, som driver Stockholms tunnelbana.
Arbetet med att utrusta alla gamla vagnar kommer att pågå under våren. Samtliga, drygt 200, vagnar kommer att ha automatiserad utropsfunktion i april.
Synskadades Riksförbund Stockholm och Gotlands län har drivit frågan i flera år och är nöjda, även om det tagit långt tid.
-Det är en tillgänglighetsförbättring, som gör att vi personer med synnedsättningar kan åka tunnelbana och lita på att få säker information om vilken station vi passerar. Man kan inte säga att tunnelbanan är helt tillgänglig, men det är absolut ett steg framåt, säger Hamaddah Mansour, ombudsman med ansvar för kollektivtrafiken.
När det gäller tillgänglighet i avtalet mellan landstingets trafikförvaltning och MTR ingår utrop; automatiserade eller manuella. Uppfylls inte de skyldigheterna, riskerar MTR böter. Efter år av påtryckningsarbete från SRF-distriktet, med god draghjälp från Trafikförvaltningen, började MTR:s tunnelbaneförare med manuella utrop under 2014. 
-Vi har haft ett bra samarbete och förarna har gått SRF:s insiktsutbildning för att få ökad förståelse för vilka förutsättningar vi synskadade har som resenärer i kollektivtrafiken.Trots det har det inte riktigt fungerat med förarutrop, säger Hamaddah Mansour.
Han tror att insiktsutbildningen också har påverkat ledningen och att det i kombination med påtryckningar från Trafikförvaltningen under det senaste året har fått MTR att installera den nya tekniken.
Att det dröjt så länge handlar inte om ekonomi, menar Dag Lokrantz-Bernitz på MTR:
-Nej, det är inte vad det är frågan om, utan vi ville förbättra tillgängligheten för alla resenärer i tågen, inklusive synskadade förstås.    
-SRF har ju varit med under det här utropsprojektets gång som en viktig samarbetspartner och det är först nu i höstas som vi hittat de tekniska lösningarna för att kunna få in bra automatiska utrop i tågen